Gepubliceerd op 13 februari 2024

Bestuurders tekenen intentieverklaring Nonna-zzp

Onlangs zetten de Nonna-bestuurders hun handtekening onder de plannen om gezamenlijk toe te werken naar een centrale dienstverlening voor de inzet van zzp’ers. Een mijlpaal!

Een belangrijke stap in de goede richting. Zo zou je de ondertekening van de intentieverklaring over Nonna-zzp gerust kunnen noemen. Tijdens een bijeenkomst eerder deze maand gaven alle bestuurders daarmee aan te willen streven naar meer grip op en gemak en zekerheid rondom de inzet en kosten van externe zorgprofessionals te verbeteren. En ook naar het stimuleren van goed werkgever- en opdrachtgeverschap. Zodat zorgmedewerkers in loondienst meer balans en vertrouwen ervaren in hun werk en de samenstelling van hun team. En bewoners en cliënten nog meer kunnen vertrouwen op de continuïteit van zorg.

Net als veel andere organisaties in de verpleeg- en verzorgingshuissector hebben de Nonna-partners te maken met de schaarste aan goede zorgprofessionals. Zzp’ers zijn niet meer weg te denken van de werkvloer. Tegelijkertijd wordt er geworsteld met wetgeving die schijnzelfstandigheid tegengaat, de kwaliteit van zelfstandige zorgprofessionals en de continuïteit in de teams. Daarom wordt er gebouwd aan een professionele dienstverlening die de concurrentie met de markt aankan. En die past bij de wensen en eisen van zorgorganisaties en zzp’ers. Hoe die dienstverlening eruit komt te zien is onderwerp van verkenning. Wat zeker lijkt, is dat ZORGgen daarin een rol gaat spelen. ZORGgen is het bemiddelingsbureau van ZZG zorggroep dat zzp’ers matcht met zorgorganisaties en cliënten.

Door aanvragen naar zzp’ers regionaal te bundelen, komt er meer inzicht in en de beschikking over gekwalificeerde en betrokken zzp’ers. Daarmee verwachten de Nonna-partners openstaande diensten beter te kunnen invullen. Daarnaast zien zij mogelijkheden om hun werkprocessen te harmoniseren en beter aan te laten sluiten op hun roostering. Wat belangrijk is om ontwikkelingen in de markt beter te kunnen opvangen. Zodat uiteindelijk iedere zorgprofessional, in vaste dienst of als zzp’er, fijn werkt.