Gepubliceerd op 19 april 2024

Kennis leerbaar maken: Van RCG naar leernetwerk

Hoe stimuleer je de verspreiding van kennis over ongeremd gedrag bij ouderen? Dat is de vraag die leidde tot de kick-offbijeenkomst van het Leernetwerk Probleemgedrag regio Nijmegen. “We willen dat kennis zich als een olievlek verspreid.”

Een kleine vijftig belangstellenden waren afgekomen op de Kick-off in de Kapel op Dekkerswald. Afkomstig uit ziekenhuizen, huisartspraktijken en diverse ouderenzorgorganisaties. Betrokkenheid bij het thema vormde de gemene deler. Want probleemgedrag bij ouderen is een groeiend struikelblok binnen de zorg. “In 2020 zijn we gestart met het opzetten van een kennisinfrastructuur”, vertelt Sanneke Bolder, projectleider. “Omdat we zagen dat toenemende complexiteit van probleemgedrag bij mensen met ouderdomsziekten leidde tot meer verzuim en zelfs uitstroom van zorgprofessionals.”

Er is gewerkt aan de oprichting van een Regionaal Consultatieteam Gedrag (RCG). Dat gebeurde binnen het V&V-netwerk, de voorloper van Netwerk Nonna. Vervolgens werkte professionals van De Waalboog, zoals Sanneke, het RCG verder uit. Naar een organisatie die beschikbaar is voor alle zorgprofessionals in de eerste lijn en multidisciplinaire zorgteams in de V&V-sector. Inmiddels draait het consultatieteam ruim anderhalf jaar. Jaarlijks krijgen zij zo’n honderd consultaties te verwerken, zowel in- als extern. Met vragen over gedragsanalyses tot passende interventies. “We worden echt gevonden.” 

Vorig jaar werd besloten tot een vervolgstap. Om de kennis van het RCG leerbaar te maken en breder te verspreiden onder zorgprofessionals. “Met als ultieme doel dat medewerkers met meer plezier kunnen blijven werken – en probleemgedrag misschien wel als ultieme uitdaging gaan zien”, aldus Sanneke. Zodat ouderen langer kunnen blijven wonen waar ze wonen. Of dat nu thuis of in een verpleeghuis is. Gedacht wordt aan de inzet van ambassadeurs. Enthousiaste professionals die kennis ophalen en delen in hun eigen organisatie. “In het najaar willen we een bijeenkomst organiseren voor zorgprofessionals. Om ook teams te laren omgaan met probleemgedrag. En zo de kennis van het RCG als een olievlek te verspreiden.”

De vervolgstappen konden rekenen op instemming van de aanwezigen. De eerste ambassadeurs meldden zich zelfs spontaan aan. En er waren vragen en ideeën. Zoals eigenlijk doorlopend het geval tijdens de bijeenkomst. Dat enthousiasme kenmerkt de behoefte aan meer kennis en ervaring rondom probleemgedrag. Een mooie stimulans voor de verdere invulling van het Leernetwerk.