26 juni 2023

Samenleven

Jord Neuteboom, transitiedeskundige, is strategisch adviseur in het programmateam van Netwerk Nonna. Met visie en groot enthousiasme inspireert hij Nonna-collega's, (zorg)partners en andere betrokkenen om buiten bestaande kaders en structuren te denken en te doen. Want volgens hem gaat het feit dat de grenzen van de ouderenzorg zijn bereikt, niet over de zorg als zodanig. Waarover wel?

"Dit gaat niet over de zorg. Vraag en antwoord gaan niet over de zorg. De vraag is niet hoe we de torenhoge kosten, verzuimcijfers en het enorme personeelstekort in de ouderenzorg kunnen beheersen. Wat wel? De vraag is hoe wij, jong en oud, nu en in de toekomst willen samenleven. Dit is een maatschappelijk en niet zozeer een organisatievraagstuk.

Ik zie graag de mens, de hele mens, los van achtergrond of leeftijd. Oudere mensen zijn zoveel meer dan een zorgconsument. Wie ben je, wat wil je, wat kan je? En wat kunnen wij samen voor elkaar betekenen? We mogen zorgvragen niet langer met meer zorg beantwoorden. Ik droom van een doorslaggevende rol voor naastenliefde.

Voor antwoorden gaat Nonna op ontdekkingstocht. Samen hebben wij een rol in het vergroten van het besef en de urgentie dat het anders moet. Hierover moeten we in gesprek gaan, als mens en als samenleving. Nu. Onderweg kijken we onze ogen uit, door verschillende brillen. We bewandelen verrassende wegen en zo komen we op onbekende plekken. Iedereen doet mee. Ouderen en hun (klein)kinderen, kunstenaars en technologen. Doeners met een open mind en een warm hart. Dwarsverbinders. Bereid je voor op antwoorden uit onverwachte hoek!

Dit gaat niet over de zorg. Dit gaat over jou en mij."