Gepubliceerd op 29 juni 2023

Actie centraal tijdens Leerbijeenkomst

Hoe kun je betekenisvol oud worden, gewoon in je eigen wijk? Met boodschappenhulp van je buren. Gezelligheid in het gemeenschapshuis. Een luisterend oor in de wijk. En waardering voor jouw tips voor de gemeenschappelijke moestuin. 

 
50 deelnemers

Het was de kernvraag van de tweede leerbijeenkomst die Nonna organiseerde rondom de zes proeftuinen van Goed Wonen. Zo’n vijftig experts, bestuurders, projectleiders, onderzoekers, ondersteuners en betrokkenen werden aan de start van de bijeenkomst meegenomen in de achtergrond van Nonna, de proeftuinen en de maatschappelijke opgave waar Nederland voor staat: Wonen met gemeenschapszorg.

 
Achtergrond en context

Met een dubbele vergrijzing en een verhitte arbeidsmarkt kan Nederland het zich niet veroorloven om de ouderenzorg te blijven organiseren zoals de afgelopen decennia. Er moet anders worden gekeken. En vooral ook anders worden gedaan. Hoe precies, dat is de hamvraag. En daar komen de zes proeftuinen van Nonna in beeld.

 
Onderzoek
Niet alleen wordt er in samenwerking met wijkbewoners, bedrijven, organisaties en onderwijs gedacht over nieuwe vormen voor wonen, samenleven en zorgen met en voor elkaar. Ook wordt er onderzoek gedaan door de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen) en Club Goud (organisatie voor advies, training en concepten om ouderen zo lang mogelijk verbonden te houden met de maatschappij). Dat onderzoek richt zich op wat werkt en wat niet, en wat er bruikbaar is op andere plekken. Zodat niet steeds het wiel opnieuw uitgevonden hoeft te worden.
 
In de actiemodus

Terug naar de bijeenkomst. Het was dus logisch dat na een introductie door Jord Neuteboom (programmateam Nonna) en Inge van de Sande (coördinator proeftuinen) het woord aan de onderzoekers van de HAN was. Met een theoretisch kader en tips gaven Miranda Laurant en Noortje van Duijnhoven de aanwezigen houvast voor hun opdracht. Waarna het tijd was voor daadwerkelijke actie. 

 

Kwestie van samen

Verdeeld over zes tafels bogen de betrokkenen bij de proeftuinen zich over twee opdrachten: ‘breng de wijk en het netwerk in beeld’ en ‘omschrijf het ideaalbeeld’. Na een klein uur werden de resultaten plenair gedeeld door de projectleiders van de proeftuinen. Oog voor wederkerigheid en het betrekken van de wijk(bewoners) op basis van gelijkwaardigheid kwamen daarbij meer dan eens terug. Daarmee kregen de projectleiders en betrokkenen richting om concrete acties binnen hun proeftuinen te ontwikkelen. Die richting is samen. Want betekenisvol oud worden, doe je niet alleen.

Op 28 september staat de volgende Leerbijeenkomst op de agenda.