Gepubliceerd op 25 september 2023

Hackathon maakt ideeën los en geeft nieuw perspectief

De Buurderij (Malderburch) in Overasselt is het thuis van in totaal 24 volwassenen met een verstandelijke beperking en ouderen met dementie. Iedere dag zetten de medewerkers met hart en ziel alle zeilen bij voor de beste zorg en welzijn van hun bewoners. Dat valt niet altijd mee. Zo ervaren ze bijvoorbeeld uitdagingen qua bezetting en tijd.

Hoe fijn is het als anderen zich met een frisse blik buigen over jouw situatie en meedenken over kansen, mogelijkheden of oplossingen die jij niet kunt zien? Met dat doel is door Malderburch in samenwerking met de Hogeschool Arnhem Nijmegen en de Zorgalliantie een hackathon georganiseerd: een soort fris-denk-marathon met buitenstaanders. Op woensdagmiddag 20 september staken zo’n dertig deelnemers (van onder andere de HAN, Zorgalliantie, Netwerk Nonna, Malderburch, Club Goud en Driestroom) de koppen bij elkaar, om vanuit een ander perspectief mee te denken met de mensen van De Buurderij.

In drie groepen van tien deelnemers werden de mensen van De Buurderij druk bevraagd over hun dagelijks werk. En de hobbels die zij ervaren. Nieuwe gedachtepaden en ongebruikelijke voorstellen kwamen ter tafel. Want tijdens een hackathon is geen enkele (werk)gewoonte vanzelfsprekend. Aan het einde van de middag was het resultaat een stapel mogelijkheden en ideeën, die vragen om nader onderzoek. En een groot gevoel van solidariteit. Alleen dat al maakt de hackathon als werkvorm de moeite meer dan waard.