Gepubliceerd op 1 mei 2024

Living-Inn. Zodat je dichtbij elkaar kunt blijven

In Nijmegen Noord is een nieuw, vernieuwend woonzorgconcept verrezen: Living-Inn. In Living-Inn woont een mélange van leeftijden bij elkaar. Samenwonen, samenleven én samenzorgen. Tot het echt niet meer gaat. In die fase is intensieve zorg nodig en dan moet je er als echtpaar niet aan denken dat een van beide naar een andere plek moet verhuizen. Dat je gescheiden wordt. Gelukkig is er dan het inpandig bereikbare Lentsehof.

Liefst wil je als koppel tot de laatste dag bij elkaar blijven. Je helpt elkaar en maakt soms dankbaar gebruik van de hulp van naasten. Als je het samen niet meer redt, is een zorginstelling de volgende stap. In veel gevallen kun je niet zelf kiezen naar welke zorginstelling jij of je partner gaat. Wellicht bevindt de zorginstelling zich op flinke afstand van jullie woonplaats. Zeker als je zelf minder of niet meer mobiel bent, betekent dat na jarenlang samen een gedwongen fysieke scheiding. De kans dat dit de bewoners van het nieuwe Living-Inn treft, is een stuk kleiner.

Living-Inn en Lentsehof zijn een initiatief van vastgoedontwikkelaar en bouwpartner Roozen van Hoppe Groep, in samenwerking met onder andere De Waalboog voor zorgvleugel Lentsehof. Living-Inn bestaat uit 289 levensloopbestendige appartementen, voor starters en senioren, zowel actieve als zorgbehoevende. Er staat geen strikte leeftijdsgrens voor het begrip ‘senior’. Van de starters wordt verwacht dat zij geloven in en zich willen inzetten voor deze vorm van samenwonen en samenleven. Zij kunnen wonen onder de huurtoeslaggrens.

In de splinternieuwe, groene woon- en leefomgeving is een breed aanbod aan voorzieningen. Van horeca en huisarts tot kinderdagverblijf en binnenzwembad. Maar een echte sociale leefomgeving, de hechte community die het concept beoogt, heeft tijd nodig om te groeien. Tenslotte ontstaat warm contact niet van de ene op de andere dag. Binnen Living-Inn wordt daarop actief ingezet. Zo worden de verschillende vleugels en étages ‘schakels’ genoemd. Voor iedere schakel is één extra actieve bewoner: de schakelaar. Dit is iemand die graag verbindingen legt tussen mensen en zich met plezier extra inzet voor meer cohesie tussen de bewoners. Uiteraard komen de schakelaars van de verschillende schakels regelmatig bij elkaar om het te hebben over hoe zij hun rol vervullen en wat zij van elkaar kunnen leren.

De start is gemaakt, de eerste woningen zijn opgeleverd aan hun nieuwe bewoners. Living-Inn en Lentsehof vormen een voorbeeld van samenwonen, samenleven én samenzorgen. Een echtpaar is zelfs vanuit de Randstad verhuisd, om hier dichtbij elkaar en de kinderen te kunnen wonen: moeder woont op de Lentsehof, terwijl vader een eigen appartement in Living-Inn bewoont. Deze weliswaar ingrijpende verhuizing geeft de hele familie meer rust. De insteek en verwachting is dat dit vernieuwende woonconcept ook andere bewoners een geruststellend (woon)perspectief op de toekomst biedt, met gemeenschapszin en zorg voor elkaar in de hoofdrol. Een initiatief zoals we dat in de toekomst steeds vaker zullen gaan zien.

Meer weten? Check hier.