Gepubliceerd op 12 oktober 2023

POW WOW zet Dreumel aan het denken over betekenisvol oud worden

Ruim honderd belangstellenden woonden woensdag 11 oktober in Dreumel het theaterstuk POW WOW bij. De voorstelling met dans, verhalen en muziek over de zorg voor Jopie, de moeder van theatermaakster en hoofdrolspeelster Minou Bosua, ontroerde en inspireerde. En trok een parallel naar samenleven én ouder worden in Dreumel en omgeving. “Laten we dichter bij elkaar staan zodat we op elkaar kunnen leunen wanneer we niet meer op eigen benen kunnen staan.”

Zou je willen verhuizen naar een verpleeghuis? Vraag je gemakkelijk hulp als het je zelf niet meer lukt? En sta je klaar als een buur een beroep op je doet? Kortom, hoe zorgen we – als individu en als maatschappij – voor de ouder wordende mens? Dat was de centrale vraag die als fundament onder de voorstelling POW WOW lag. Een voorstelling die ook iets weghad van een theatrale vergaderbijeenkomst, waar het publiek onderdeel van was. 

 
We zullen dit als maatschappij moeten opvangen
“Hoewel iedereen ouders heeft of had, zelf ouder wordt en ouder worden onlosmakelijk verbonden is met ons leven, vinden we het als maatschappij lastig om na te denken over de zorg voor ouderen”, vertelde Mariël Kolvenbach na de voorstelling. Als bestuurder van Zorgcentrum St. Barbara, een van de initiatiefnemers van de voorstelling, weet zij dat als geen ander. “Mensen denken vaak naar het verpleeghuis te kunnen als het thuis niet meer gaat. Maar de groep ouderen groeit en we hebben steeds minder mensen en middelen om die groeiende groep te bedienen. We zullen dit als maatschappij moeten opvangen, buiten de muren van de traditionele verpleeghuizen.”
 
Een duwtje in de rug

Liefdevol bemoeien wordt dat in de voorstelling POW WOW genoemd. Niet wegkijken maar instappen. En dat veel mensen daartoe bereid zijn, bleek uit de vele handen die omhooggingen op de vraag van Minou wie iets voor een ander zou willen betekenen. Met de inzet van dat soort mensen smeedt Marjolein Reidsma in Dreumel – en ook in Wamel en Beneden-Leeuwen – een gemeenschap. Marjolein is projectleider Goed Wonen bij Netwerk Nonna, een samenwerkingsverband van ouderenzorgorganisaties waartoe St. Barbara en ook zorggroep Maas & Waal behoren. “In Dreumel zijn veel mensen die al oog hebben voor elkaar en samen mooie dingen doen. Maar de opgave waar we voor staan is groot. Ik hoop dan ook dat POW WOW voor nog meer bewoners het spreekwoordelijke duwtje in de rug is om iets voor een ander te gaan betekenen. We hebben elkaar nodig.”

 
Nu nu nu

Na de voorstelling werd het publiek met een drankje in de hand uitgenodigd om ideeën en tips te delen, over hoe we als maatschappij meer voor elkaar kunnen betekenen. Dat leverde kleurrijke gesprekken én inspiratie op. Waardevolle bijvangst van een bijzondere avond, vindt Marjolein. “Ouder worden én zijn is een onderwerp waar iedereen over zou moeten nadenken. Niet later maar nu.”