Gepubliceerd op 25 april 2024

Toekomstbeelden maakt gesprekken over zorg los

Technologie en zorg. Ze zijn onlosmakelijk verbonden. Maar hoe ver willen we als samenleving daarin gaan? Die vraag speelt steeds door je hoofd bij het kijken van de drie korte films van Toekomstbeelden. Afgelopen dinsdag beleefden zij hun tweede première bij Nonna-partner Kalorama.

De zaal was goed gevuld. Net als een maand eerder in Lux, waar Toekomstbeelden werd vertoond op het filmfestival InScience. Kalorama was de eer van de vervolgpremière gegund omdat de films daar geheel of gedeeltelijk zijn opgenomen. En omdat bewoners en medewerkers een aanzienlijke rol hebben gespeeld in de totstandkoming van de films.

Samen met onderzoekers van de Radboud Universiteit en de drie filmmakers bogen zij zich over invalshoeken, onderwerpen en zorgen met betrekking tot de toekomst van de zorg. En in die smeltkroes van ideeën werd de basis gelegd voor Data van troostAvondronde en Meneer Groenendaal

“Film is een mooie gespreksstarter over allerlei onderwerpen – en zeker over de zorg”, leidde Kiki Kolman, van het InScience Filmfestval, de films in. Zij reageerde daarmee op het welkomstwoord van Kalorama-bestuurder Fieke van Deutekom die vertelde onder de indruk te zijn hoe film je als kijker kan raken. Een voorwaarde om je aan het denken te zetten. Precies wat de films beogen.

De thematiek was er dan ook naar. Het meten van levensvreugde/-kwaliteit bij mensen die zich niet meer kunnen uiten (bijvoorbeeld als gevolg van dementie). Het einde van het verpleeghuis – moeten we daar rouwig om zijn of niet? En de virtual-realitybril als vlucht uit de beperkingen van alledag. De gesprekken voor en na de films waren levendig, veelkleurig en openbarend. Of zoals een van de deelnemers aan het project het verwoordde: “We hebben elkaars wereld geopend en verbreed.”

Netwerk Nonna gaat de films inzetten om de het gesprek over de zorg van morgen aan te wakkeren. Waar en wanneer de films te zien zijn, is op dit moment onderwerp van gesprek.