Gepubliceerd op 7 december 2023

Werksessies zorgtechnologie: Eerst de inhoud, dan de oplossing

Hoe voorkom je als zorgorganisatie nou dat je achter iedere technologische hype moet aanrennen. En vervolgens medewerkers moet motiveren om (alweer) met iets nieuws aan de slag te gaan – waar ze misschien niet eens om hebben gevraagd. Met het risico dat ze die zorgtechnologie niet gaan omarmen.

Het is precies die mix van redenen die ten grondslag lag aan de eerste werksessies Adoptie van Zorgtechnologie die eind november plaatsvonden. In de kapel op het terrein van Dekkerswald kwamen in totaal ruim twintig zorgprofessionals bij elkaar. Afkomstig van alle Nonna-partners en werkend in alle lagen en op allerlei verschillende disciplines. Van welzijnsmedewerker tot zorgtechnoloog en van verzorgende IG tot medewerker Dagbesteding.

Denk vanuit de vraag
Het doel? Vanuit de inhoud gezamenlijk antwoorden bedenken voor de uitdagingen waar zij tegenaan lopen. Op drie onderwerpen – voortgekomen uit een inventarisatie onder de Nonna-partners afgelopen zomer: Vrij bewegen, Geneesmiddelen en Complex gedrag. “Zorgprofessionals lopen wel warm voor een onderwerp als vrij bewegen. Maar kom je aan met een camera of andere technologische oplossing, dan zie je de interesse weglekken”, zegt Jorrit Ebben, projectleider Informatisering & Technologie bij Netwerk Nonna. Het gebeurt volgens hem te vaak dat er vanuit een product of dienst wordt gedacht. Terwijl je zou moeten denken vanuit de vraag: voor welke uitdaging willen we een oplossing?

Samenwerken, samen leren
Het streven is om vanuit de inhoud te komen tot ideeën voor oplossingen die vervolgens in vijf stappen panklaar beschikbaar komen voor de Nonna-partners. “Dat doen wij als Nonna natuurlijk niet alleen. Daarvoor zoeken we de samenwerking met allerlei mensen uit de organisatie van de Nonna-partners”, vult Rieneke Sterken, collega van Jorrit, aan. “En leren we van elkaar. Zodat iedere nieuwe implementatie nog succesvoller wordt dan de vorige.” En zorgmedewerkers in de toekomst uitkijken naar én graag willen werken met nieuwe zorgtechnologie.

 

In 2024 vinden er vervolgsessies Zorgtechnologie plaats. Enthousiast geworden om mee te praten over de technologische toekomst van Vrij bewegen, Geneesmiddelen en Complex gedrag? Mail dan naar jorrit@netwerknonna.nl. Je bent van harte welkom!