Gepubliceerd op 14 november 2023

Demissionair minister Helder op bezoek bij proeftuin Griffioen

Afgelopen zondag bezocht demissionair minister Conny Helder Griffioen. Daar werd de minister van langdurige zorg en sport geïnformeerd over deze proeftuin van Netwerk Nonna en over regionaal samenwerkingsproject Zorg in mijn Wijk. Twee sprekende voorbeelden die laten zien dat er in de regio al verschillende zaken succesvol gezamenlijk worden opgepakt om zo de zorg betaalbaar, beschikbaar en passend te houden.

Na een warm ontvangst op een druilerige middag vertelde Griffioen-projectleider Inge van de Sande over de ontwikkeling van woonzorglocatie Griffioen naar een gastvrije ontmoetingsplek. Een plek waar horeca, sport- en zorg- en welzijnsorganisaties samenwerken. Met als uiteindelijke doel dat mensen in de wijk langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Daarna kreeg de demissionair minister alles te horen over de succesvolle pilot Zorg in mijn Wijk, het centrale aanmeldpunt (www.zorginmijnwijk.nl) voor de aanvraag van wijkverpleging in de regio Nijmegen en West Maas en Waal. Zorg in mijn Wijk is een gezamenlijk initiatief van zeven zorgorganisaties, waaronder Nonna-partners Zorgcentrum St. Barbara, zorggroep Maas & Waal en ZZG zorggroep. 

Het tekort aan zorgmedewerkers en de hoge betrokkenheid om de zorg anders te organiseren in de wijk vormden de aanleiding voor het project, zo vertelde projectleider Nicole de Baat. Waarna Maaike Versteegh (zorggroep Maas & Waal) vertelde dat de samenwerkende organisaties door professionals met elkaar in contact te brengen inzicht kregen dat de zorg efficiënter kon – waardoor cliënten wijkverpleging kunnen blijven krijgen die ze nodig hebben. Drie wijkverpleegkundigen die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van Zorg in mijn Wijk praatten de demissionair minister verder bij. 

Twee mooie, positieve voorbeelden van samenwerken over de grenzen van de organisatie heen. Precies waar Netwerk Nonna zich sterk voor maakt. Na ruim een uur dankte Conny Helder iedereen voor hun verhaal en benadrukte dit soort positieve verhalen te blijven uitdragen. Omdat de gezamenlijke weg dé manier is om de zorg anders te organiseren en het vak van zorgprofessional aantrekkelijker te maken. Waarvan akte.