Wat als mensen wél langer zelfstandig kunnen blijven wonen? Ook als ze oud zijn en zorgbehoevend. Omdat hun omgeving sociaal is. Omdat ze buurtgenoten kennen op wie ze kunnen terugvallen. En omdat er altijd een deur openstaat waar ze welkom zijn om mee te eten en mee te doen.
Onder de bewoners van woonlocatie Griffioen is er sprake van armoede en eenzaamheid. Dat geldt ook voor de mensen in de wijk eromheen. Samen met het groeiend aantal ouderen (en hun zorgvragen) en de krapte op de arbeidsmarkt is dat een flinke uitdaging.
Tegelijkertijd vindt er in de wijk veel nieuwbouw plaats - ook rond Griffioen. Er komen nieuwe mensen van buiten de wijk binnen die (nog) niet verbonden zijn met dit deel van de stad. Dat biedt mogelijkheden om op een andere manier te kijken naar wonen, zorg, welzijn en (lokale) maatschappelijke betrokkenheid.
We richten onze aandacht op zorgen voor en met elkaar (gemeenschapszorg), preventie en voorzorg. Daarvoor maken we een centrale plek waar bewoners en mensen uit de directe omgeving hartelijk worden ontvangen. Zonder te letten op hun (zorg)indicatie of de grootte van hun portemonnee. En of ze nu binnenwandelen voor een drankje in het eetcafé of om deel te nemen aan activiteiten.
Dat lukt omdat verschillende partijen rondom Griffioen samenwerken en op een slimme manier hun medewerkers inzetten. Vrijwilligers spelen ook een belangrijke rol. Want zij begeleiden veel activiteiten. Daarbij worden zij ondersteund door professionals.
Op deze manier verbinden we ‘oude’ en ‘nieuwe’ inwoners van Nijmegen-West. We moedigen bedrijven aan hun sociale gezicht te laten zien en om ook mee te doen.
Deze fase van samenwerken vergt veel afstemming achter de schermen. We zetten daarvoor coördinatoren in.
Om te leren wat wel en niet werkt doen we onderzoek via de HAN en Club Goud. En we verbinden onderzoek naar het vernieuwen van organisaties en nieuwe organisatievormen van de Radboud Universiteit (Patrick Vermeulen, hoogleraar Organisatieontwerp & Ontwikkeling) aan Griffioen.
Ook verzamelen we verhalen die schrijfster Minke Koks maakt. Over wat wijkbewoners aan Griffioen hebben.
Om het netwerk van organsiaties rondom Griffioen op een robuuste manier op te zetten, werken we volgens het principe van Common Eye. Dat is een samenhangende manier van kijken. Het helpt ons om de ambities, belangen, relaties, organisaties en processen van de samenwerking te beoordelen. Ook krijgen we handvatten voor acties waar dat nodig is.
We buigen ons tot slot over de vraag wat Griffioen straks is en van wie. Wordt het bijvoorbeeld een coöperatie?
Inge van de Sande & Daniel Jackson
Griffioen is mogelijk gemaakt door de volgende organisaties die hier samenwerken:
Sterker Sociaal Werk
Pluryn
ZZG Zorggroep
Riverland Healthcentre
BUUR
En wordt ondersteund door