Gepubliceerd op 26 september 2023

Zorgzame Buurt Dekkerswald stap dichterbij

Donderdagavond 21 september zette de gemeenteraad van Berg en Dal de seinen op groen voor het stedenbouwkundig plan van Dekkerswald. Daarmee komt de ontwikkeling van de zorgzame buurt met 395 nieuwbouwwoningen in een nieuwe fase. 

Begin september al waren zo’n veertig gemeenteraadsleden te gast in de wijk. Om meer informatie te krijgen over wat in het stedenbouwkundig plan is opgeschreven – in de omgeving waar het zich gaat afspelen. Tijdens die rondleiding gaf Petra Kregting, projectleider van Nonna’s proeftuin Zorgzame Buurt, een toelichting op de ‘zachte’ kant van het stedenbouwkundig plan. Hoe zij nu al toewerkt naar een wijk waar bewoners elkaar straks ongedwongen ontmoeten, naar elkaar omkijken, een praatje maken, van waarde zijn voor elkaar. “Daar werd positief op gereageerd.”

Doen en uitproberen
Onlangs is Petra gestart met een maandelijkse inloop voor koffie en een praatje voor de huidige bewoners van Dekkerswald. En in december staat, voor diezelfde bewoners en mensen ‘van buiten’, een drietal optredens van het Kerstprojectkoor gepland. “Een gemeenschap vormen is een kwestie van doen en uitproberen. Daar is geen blauwdruk voor. We hebben op Dekkerswald te maken met een groep bewoners waarvan de meesten zorg afnemen. Hier is de uitdaging om mensen uit het verpleeghuis te krijgen – en tegelijkertijd mensen van buiten aan te trekken die er iets voor voelen om gezamenlijk de wijk op te gaan bouwen.”

Nieuwe impuls
Het duurt waarschijnlijk nog twee jaar voor er daadwerkelijk stenen worden gestapeld. Dat de raad nu groen licht heeft gegeven, geeft een nieuwe impuls aan de plannen van Petra. “Het wordt allemaal concreter. Het besluit zal geïnteresseerden aantrekken. Gezamenlijk kunnen we verder met het creëren van woongemeenschappen en uitwerken van ontmoetingsactiviteiten.” Maar eerst dus – nog concreter – de maandelijkse inloopkoffie en de kerstconcerten in de Serre en de Kapel van Dekkerswald. Een eerste vingeroefening in het slechten van drempels, die van de wijk én het verpleeghuis.